Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone pomidory w syropie

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zielone pomidory 1 kg
cukier 1 kg
Kwas cytrynowy Prymat 1 łyżeczka
woda 0,5 szklanki
spirytus 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone pomidory w syropie

Pomidory kroimy na 8 części (większe na 16) lub w grube plastry. skrapiamy spirytusem i odstawiamy na noc.
Z wody i cukru gotujemy gęsty syrop i wrzucamy pomidory (możemy dodac kwasek cytrynowy). Dusimy na małym ogniu ok 30-40 i studzimy przez min 12h. Czynność powtarzamy przez 2-3 dni. Po ostatnim duszeniu gorące pomidory wkładamy do słoików, odwaracamy do góry dnem i przykrywamy kocem.
*Pomidorów nie mieszamy, aby się nie rozpadły, wstrząsamy tylko od czasu do czasu garnkiem, aby nie przywarły.
Do słików nie wlewamy bardzo dużo syropu - ja przekładam je łyżką cedzakową nie odsączając bardzo.
Gotowe pomidory znacznie zmiejszają swoją wielkość i robią się lekko przeźroczyste.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 21.09.2013 15:04
interesujący przepis
noninka77 21.09.2013 11:38
ciekawy przepis
iwi 20.09.2013 22:04
Fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak