Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowe choinki i pierniki
Przepis na świąteczne pierniczki jest bardzo prosty, a pozwala przygotować pyszne, korzenne ciasteczka w różnorodnych ksztaltach.
Pierniczki, świąteczne choinki:
- należy przygotować z niewielkim wyprzedzeniem, by na czas świąt miały idealną strukturę;
- są bardzo korzenne w smaku, dzięki dodatkowi Przyprawy do piernika, ciast i deserów;
- można udekorować je w wybrany przez siebie sposób za pomocą lukru lub pisaków cukierniczych.
1. Miód i masło roztopić.
2. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto.
3. Odłożyć w chłodne miejsce na minimum dwa dni (ja nie czekałam tyle, jedną porcje robiłam po 2 h, drugą po 24h).
4. Rozwałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm, bo bardzo rosną w piekarniku i posmarować lukrem. Temperatura pieczenia 160-170 st. C. do zrumienienia.
5. Ubić białko stopniowo dosypując cukier, gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny, a jak zbyt rzadki dosypać jeszcze cukru i ponownie ubić.
6. Do wyciskania lukru używałam rękawa cukierniczego z najmniejszym otworem.