Zielone pesto z prażonymi pestkami dyni

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bazylia świeża

    130 g
  • pestki dyni

    60 g (prażonych)
  • ser cheddar

    60 g
  • czosnek

    2 - 3 ząbki
  • oliwa

    70 ml
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do rozdrabniacza wkładamy prażone pestki dyni i miksujemy. Rozdrobnione pestki przesypujemy do naczynia.

Ser Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Następnie do rozdrabniacza dodajemy listki bazyliowe, 2 do 3 ząbków czosnku, starty ser Cheddar i około 2 łyżek oliwy z oliwek. Wszystko rozdrabniamy przez chwilę, nie dopuszczając do powstania jednolitej papki.

Do delikatnie rozdrobnionej zawartości dodajemy wcześniej zmiksowane pestki dyni oraz pozostałą część oliwy z oliwek. Wszystko miksujemy przez kilka sekund. Całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 19.10.2014 09:54
Uwielbiam domowe pesto :) Wygląda bajecznie.
marcia15 18.10.2014 09:25
pesto nie jadłam,ale to chętnie spróbuję
caralajna 17.10.2014 21:20
uwielbiam :)
noninka77 17.10.2014 19:33
Obłędny kolor :)
inka2012 17.10.2014 16:51
fantastyczny pomysł!
gosia561 17.10.2014 16:22
smakowite pesto
ice cubes 17.10.2014 15:28
ciekawi mnie ten smak
Pyszota 17.10.2014 15:11
piękny kolor
mzap88 17.10.2014 14:25
o rajusiu <3
Bernadeta1 17.10.2014 14:25
super przepis na pesto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat