Pesto z suszonych pomidorów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Dzisiaj gości u mnie pesto z suszonych pomidorów z delikatnie pikantną nutką. Wyrazistości dodał mu ser Cheddar o ostrym, lekko orzechowym smaku, który idealnie połączył się ze słodkim smakiem nerkowców. To pesto jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale możemy wykorzystać je na wiele sposobów.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • pomidory suszone w zalewie

    0.75 szklanki
  • orzechy nerkowca

    50 gramów
  • ser cheddar

    50 gramów
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • oliwa

    0.5 szklanki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    1 szczypta
  • sól do smaku

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nerkowce prażymy na suchej patelni lub w piekarniku. Do blendera wkładamy suszone pomidory, starty Cheddar, uprażone nerkowce i czosnek, wlewamy oliwę oraz dodajemy przyprawy. Wszystkie składniki miksujemy do momentu powstania odpowiedniej konsystencji. Życzę smacznego! :)

* Do przygotowania pesto możemy użyć także oliwy, którą zalane były pomidory.

Futka
Gotowe pesto przechowujemy w lodówce do około 7 dni. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Podałam je wymieszane z makaronem z dodatkiem bazylii, świeżych pomidorów i tofu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat