Bruschetta z boczniakami i pesto

Bruschetta z boczniakami i pesto

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Fajna chrupiąca przekąska imprezowa. Szybka, prosta do zrobienia. Z jajkiem z boczniakami w roli głównej. Zapewniam że na jednej się nie skończy. Idealne na imprezę jako przekąska.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na pesto:

  • bazylia świeża

    1 pęczek
  • parmezan

    1 łyżka
  • orzechy włoskie siekane

    2 łyżki
  • ząbki czosnku

    1 ząbek
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • oliwa z suszonych pomidorów

    125 ml

Pozostałe:

  • boczniaki

    5 sztuk
  • jajka

    5 sztuk
  • camembert

    60 gramów
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • olej rzepakowy

    3 łyżek
  • pomidorki koktajlowe

    5 sztuk
  • chleb

    5 kromek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pesto:

Do wysokiego pojemnika przekładam listki bazylii, dodaję orzechy, czosnek, parmezan, oliwę z oliwek. Oliwę dolewam stopniowo i patrzę jaką konsystencję ma pesto. Na końcu doprawiam solą, pieprzem.

 

Dodatki na kanapeczki:

Boczniaki posypuję solą, pieprzem i smażę na oleju.W każdej kromce chleba robię wgłębienie na jako. Wbijam jajko, układam pomidorka koktajlowego, i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni i piekę około 15 minut aż jajko lekko się zetnie.

Po wyjęciu z piekarnika smaruję pesto i układam boczniaka, kawałek sera. Dekoruję bazylią, posypuję pieprzem czerwonym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

28.01.2019 16:56
Pyszna propozycja.

w mojej kuchni

17.01.2019 23:38
apetyczna przekąska

Basiliana

17.01.2019 17:13
Apetyczne przekąski. Wbicie jajka do takiej kanapeczki to dobry pomysł. Z takimi dodatkami na pewno smakują pysznie.

Bożena Matuszczyk

16.01.2019 14:41
Bardzo fajna ,pomysłowa przekąska,porywam jedną.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat