Zielone kopytka ze szpinakiem i jarmużem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Zielone kopytka ze świeżym szpinakiem baby i jarmużem to tani oraz prosty sposób na urozmaicenie obiadu. Mały dodatek zupełnie odmienia nasze danie i nadaje mu cudownego koloru. Kopytka świetnie smakują z roztopionym masłem, sosami oraz świeżym pesto. Będą też idealnym dodatkiem do zupy i gulaszu.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • szpinak baby

    2 garści
  • jarmuż

    1 liść
  • mąka pszenna

    200 gramów
  • mąka ziemniaczna

    1 łyżka
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, delikatnie studzimy i przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Jajko miksujemy ze świeżym szpinakiem i dużym liściem jarmużu (bez łodygi) do momentu powstania jednolitej, intensywnie zielonej masy.

KROK 2. Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę, dodajemy zmielone, całkowicie ostudzone ziemniaki oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Następnie dodajemy zieloną masę, delikatnie solimy i wyrabiamy wszystko na gładkie ciasto.*

KROK 3. Wyrobione ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i formujemy z nich ruloniki, z których odkrajmy kawałki ciasta. Te wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię.

Życzę smacznego! :)

Futka
* Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo, ponieważ może zrobić się mokre i klejące, co utrudni formowanie kopytek i wymusi dosypanie większej ilości mąki. Pamiętajmy, że im mniej mąki dodamy, tym kopytka będą delikatniejsze i miękkie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat