Przepis i sposób przygotowania na: Zielone kopytka ze szpinakiem i jarmużem
KROK 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, delikatnie studzimy i przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Jajko miksujemy ze świeżym szpinakiem i dużym liściem jarmużu (bez łodygi) do momentu powstania jednolitej, intensywnie zielonej masy.
KROK 2. Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę, dodajemy zmielone, całkowicie ostudzone ziemniaki oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Następnie dodajemy zieloną masę, delikatnie solimy i wyrabiamy wszystko na gładkie ciasto.*
KROK 3. Wyrobione ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i formujemy z nich ruloniki, z których odkrajmy kawałki ciasta. Te wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię.
Życzę smacznego! :)