Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone kopytka ze szpinakiem i jarmużem

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Zielone kopytka ze świeżym szpinakiem baby i jarmużem to tani oraz prosty sposób na urozmaicenie obiadu. Mały dodatek zupełnie odmienia nasze danie i nadaje mu cudownego koloru. Kopytka świetnie smakują z roztopionym masłem, sosami oraz świeżym pesto. Będą też idealnym dodatkiem do zupy i gulaszu.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
szpinak baby 2 garści
jarmuż 1 liść
mąka pszenna 200 gramów
mąka ziemniaczna 1 łyżka
jajko 1 sztuka
sól 0.5 łyżeczki

Porada

* Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo, ponieważ może zrobić się mokre i klejące, co utrudni formowanie kopytek i wymusi dosypanie większej ilości mąki. Pamiętajmy, że im mniej mąki dodamy, tym kopytka będą delikatniejsze i miękkie.

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone kopytka ze szpinakiem i jarmużem

KROK 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, delikatnie studzimy i przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Jajko miksujemy ze świeżym szpinakiem i dużym liściem jarmużu (bez łodygi) do momentu powstania jednolitej, intensywnie zielonej masy.

KROK 2. Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę, dodajemy zmielone, całkowicie ostudzone ziemniaki oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Następnie dodajemy zieloną masę, delikatnie solimy i wyrabiamy wszystko na gładkie ciasto.*

KROK 3. Wyrobione ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i formujemy z nich ruloniki, z których odkrajmy kawałki ciasta. Te wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak