Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone kluski

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 10 łyżek
jajko 2
margaryna 2 łyżki
ser żółty 5 dag
natka pietruszki 3 łyżki
pomidory 4
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone kluski

Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z żółtkami i mąką, doprawić szczyptą soli, a następnie połączyć z pianą ubitą z białek, tak aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Na zakończenie wsypać natkę lub koperek.
Drewnianą łyżką maczaną każdorazowo we wrzątku formować kluski i kłaść je na gotującą się, osoloną wodę. Gdy kluski wypłyną, zmniejszyć ogień, przykryć garnek i chwilę pogotować. Odcedzić.
Kluski podawać przybrane pomidorami i posypane startym żółtym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kekerboom 12.09.2012 14:02
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak