Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziarniste chlebki z puszki

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SKŁADNIKI na 3 chlebki

mąka pszenna 1 szklanka typ 750
mąka razowa 1 szklanka orkiszowa
słonecznik łuskany 0,5 szklanki
pestki dyni 1/3 szklanki
sezam 1/3 szklanki
siemię lniane 1/3 szklanki
drożdże 4 dag
sól 1 łyżeczka
miód 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
woda ok 1,5 szklanki

DODATKOWO

masło do formy
ziarna sezamu słonecznik, siemię na brzegi

Porada

Chlebki są rewelacyjne. Smakują pysznie, a każda kromeczka przyciąga swoim okrągłym kształtem!

Przepis i sposób przygotowania na: Ziarniste chlebki z puszki

Kroki postępowania

1
Do pieczenia użyłam puszek po ananasie. Wcześniej należy je zahartować smarując ich wnętrze delikatnie olejem i „piec” po 10-15 minut. Po czym pozostawić do ostygnięcia. Czynność powtórzyć 2-3 razy!
Krok 1 - Ziarniste chlebki z puszki foto
2
Z jednej szklanki wody, drożdży , miodu i 2 łyżek mąki pszennej przygotowujemy rozczyn. Wymieszane składniki odstawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie do miski odmierzamy mąkę orkiszową, chlebową, sól, siemię lniane, sezam, słonecznik i pestki z dyni.
Do przygotowanych składników wlewamy oliwę oraz gotowy rozczyn. Mieszamy składniki dodając stopniowo pozostałą wodę.
Krok 2 - Ziarniste chlebki z puszki foto
3
Ciasto wyrabiamy około 15 minut, po czym przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
Krok 3 - Ziarniste chlebki z puszki foto
4
Między czasie przygotowujemy puszki. Ich wnętrze dokładnie smarujemy masłem. Na talerzu mieszamy ziarna a następnie wsypujemy je do puszek i okręcamy, by oblepiły one dno i ścianki.
Krok 4 - Ziarniste chlebki z puszki foto
5
Gotowe ciasto chlebowe odpowietrzamy i dzielimy na 3 części. Tak przygotowane umieszczamy w puszkach. Ciasto powinno sięgać do ok ok 3/5 wysokości puszki.
Tak przygotowane chlebki odstawiamy do podrośnięcia. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczmy 60 minut w 180°C.
Gotowe wyjmujemy z formy i studzimy.
Krok 5 - Ziarniste chlebki z puszki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DorotaZ 28.01.2015 19:14
Rewelacja:) Bardzo pomysłowe foremki:)
Grazyna0211 28.01.2015 10:27
fantastyczny pomysł a chlebek wygląda super
Ankha 27.01.2015 21:30
Bardzo sprytny pomysł z puszkami!
Stenka 27.01.2015 20:41
pomysł z puszkami fajny, bezpłatne foremki mamy
Mama niejadka 27.01.2015 20:12
Świetny pomysł :)
Wiktoria29 27.01.2015 19:15
rewelacyjny pomysł
ilka01 27.01.2015 18:21
super pomysł :)
ania2610 27.01.2015 17:09
ale świetny pomysł z tymi puszkami, zanim tu weszłam zastanawiałam się skąd taki kształt - wspaniały przepis
Malinka 27.01.2015 16:24
Pierwsze słyszę, ale dla mnie BOMBA!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak