Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żebro z dzika w kapuście ze śliwką i borowikami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 2 kg
żeberka 1 kg
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt
ziele angielskie 7 ziaren
pieprz 10 ziaren
kminek 1 łyżeczka
rozmaryn 5 gałązek
czosnek 4 ząbki
śliwki suszone 1 garść
borowiki 1 garść
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Żebro z dzika w kapuście ze śliwką i borowikami

Dzisiaj trochę z tradycyjnej kuchni staropolskiej... Zaserwuję Wam jedno z moich ulubionych dań! Bigos z kiszonej kapusty mogę jeść zawsze i o każdej porze, nigdy mi nie brzydnie, a w połączeniu z dziczyzną, którą również uwielbiam stanowią duet idealny!

Danie to, można śmiało zaliczyć do dania jednogarnkowego i jest naprawdę łatwe do przyrządzenia. Jedynym minusem jeśli chodzi o przygotowanie to czas... bo aby było naprawdę smaczne, a żebra miękkie musimy dusić wszystko 3-4 godziny.

No to do dzieła! Najpierw musimy przygotować dość duży rondel, tak byśmy mogli wszystko bez problemu mieszać ze sobą wielokrotnie. Wkładamy do niego warstwami, kapustę, żeberka, liść laurowy i ziele angielskie, podlewamy wodą i dusimy co jakiś czas mieszając około godzinę.

Po godzine dodajemy kminek i pieprz w ziarnkach i dusimy kolejną godzinę. W godzinie trzeciej dodajemy śliwki suszone i borowiki, jednak borowiki przed dodaniem dobrze jest zalać wrzątkiem np. do dużego kubka i poczekać z 15 minut aż zmiękną i wtedy dodajemy je do kapusty wraz z wodą, która nabrała aromatu i koloru od grzybów.

W ostatnich 30 minutach duszenia dodajemy dość grubo posiekany czosnek i resztę rozmarynu i dusimy aż czosnek zacznie pachnieć!

Danie będzie gotowe w momencie gdy mięso w żeberkach zacznie odchodzić od kości i będzie miękkie. Musimy także pamiętać by przez cały czas duszenia podlewać wszystko wodą by nie przypaliła nam się kapusta... i tyle! - Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DorotaZ 27.02.2014 17:35
Pyszności:)
Janina 27.02.2014 13:25
Świetne i konkretne danie;)
ada.la 27.02.2014 13:04
ciekawe danie
kasiaw 27.02.2014 11:43
pyszne, aż ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak