Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZEBRA

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
mąka 2,5 szklanki
cukier 2 szklanki
oliwa 250 ml
cukier wanilinowy 1 opakowanie
woda gazowana 250 ml
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: ZEBRA

Białka należy oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier, cukier wanilinowy i ubić. Dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wodę gazowaną i oliwę - wszystko dobrze wymiksować na gładka masę.
Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Wylewać na przemian raz ciemną część, raz jasną na blachę. Piec w tem. 180 stopni około 35-40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 07.10.2013 08:48
Pyszne ciasto
adelajda 07.08.2013 07:45
bardzo smakowicie wygląda :)
caralajna 04.08.2013 08:58
robi wrażenie
mysza75 22.07.2013 13:24
Zebra jak w zoo pięknie ci wyszła
msmors 22.07.2013 11:02
smaczne ciasto ale dawno u mnie już nie było
aisza1 22.07.2013 09:09
aż mi ślinka cieknie
joanna30 22.07.2013 08:53
Lubie to ciasto, jadam u znajomych ale sama jeszcze nie piekłam... muszę w końcu ja upiec :)
Kasia35 22.07.2013 08:01
świetny pomysł
Katarzyna59 22.07.2013 07:54
fajne ciasto
Ola1984 22.07.2013 07:50
Często piekę zebrę. Uwielbiam jej smak ;)
Janina 22.07.2013 06:31
Też taką piekę, smaczne ciasto;)
Adamorek 21.07.2013 23:17
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak