Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zebra

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5
napój typu cola szklanka
olej niepełna szklanka
mąka 2.5 szklanki
cukier puder szklanka
kakao 2 łyżki
cukier waniliowy
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Zebra

Jajka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym, następnie dosypywać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać olej i szklankę napoju (najlepiej "dopiero otwartego" ze względu na gaz). Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać kakao. Do drugiej wlać sok z połowy cytryny i wsypać 2 łyżki mąki, wymieszać. Wlewać na przemian do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 1,5 h w 150 stopniach. Po wystudzeniu można polać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 27.11.2012 17:32
lepiej użyć kakao naturalnego, ale rozumiem, że wzięłaś jakie miałaś. Mnie zebra najlepiej udaje się w prodiżu :)
wyattearp 27.11.2012 08:39
fajne
Amellia 27.11.2012 08:29
mniam
monisia1977 27.11.2012 07:11
dobre
Beata61 26.11.2012 23:26
zebra popijająca pepsi...ciekawe :P
Simeo 26.11.2012 22:47
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak