Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka z piekarnika

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1,5 kg
olej 5 łyżek
smalec pełna łyżka
czosnek mała główka
cebula 1 duża
płynna przyprawa do zup do smaku
Imbir mielony Prymat 1 lyżeczka
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 op.
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka z piekarnika

Żeberka umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i obsmażyć na rumiano (w brytfance), ze wszystkich stron, na oleju ze smalcem.
Wyjąć żeberka, a na tym samym tłuszczu przesmażyć cebulę pokrojoną w grubą kostkę - dodać imbir i kminek, chwilę razem przesmażyć.
Dodać do brytfanki żeberka, posypać przyprawą do kurczaka i zalać gorącą wodą.
Nakryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C - dusić 1,5 godziny.
Odwrócić żeberka na drugą stronę, do sosu dodać wyciśnięty czosnek i ponownie wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 170*C.
Dusić prawie do miękkości - odkryć i dusić, aż nadmiar sosu odparuje, a żeberka zrumieną się.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna152 11.09.2013 10:07
bardzo lubię takie zeberka :)
Monika63 04.09.2012 14:39
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak