ŻEBERKA Z CEBULĄ I GRZYBAMI LEŚNYMI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    1 kg
  • cebula

    3 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • grzyby leśne

    0,5 kg
  • olej do smażenia

  • ziele angielskie całe

  • liść laurowy

  • ziele angielskie mielone

  • sól i pieprz

  • rozmaryn świeży

  • przyprawa do żeberek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1/ Żeberka pociąć na paski, natrzeć solą, przyprawą i pieprzem. Dwie cebule obrać i pokroić w pióra, wymieszać z żeberkami, czosnkiem pokrojonym w drobne talarki, liściem laurowym i zielem. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 4 godziny. W naczyniu do zapiekania ułożyć żeberka i cebulę, skropić olejem. Piec ok 1-1,2 godziny w temperaturze 200 stopni.

2/Świeże grzyby przebrać, opłukać dwa razy i pokroić na mniejsze części (jeżeli są bardzo duże). Wrzucić na gotującą się wodę i gotować ok 15-20 min. Odlać wodę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Dodać grzyby i dusić ok 15 min, ciągle mieszając by się nie przypaliły (w razie konieczności podlać olejem) Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz siekanym rozmarynem. Podawać na gorąco razem z żeberkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iziona 31.03.2015 18:47
Slinka sama kapie :) na ten widok :)
marcia7 31.03.2015 13:01
wspaniale żeberka
Ania84 31.03.2015 11:49
pyszne aromatyczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat