Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka wieprzowe duszone w sosie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg
cebula biała 1 szt
mąka 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
olej 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 1/4 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka wieprzowe duszone w sosie

Kroki postępowania

1
Cebulę obrać, pokroić i zeszklić ją na rozgrzanym w rondlu oleju.
Krok 1 - Żeberka wieprzowe  duszone w sosie foto
2
Pokrojone wcześniej na kawałki mięso wrzucić do rondla i podsmażyć przez chwilę, aż się zarumieni. Następnie podlać wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 1-1,5 godziny.
Krok 2 - Żeberka wieprzowe  duszone w sosie foto
3
Dodać sól, pieprz, paprykę oraz czosnek i gotować jeszcze około pół godziny.
Krok 3 - Żeberka wieprzowe  duszone w sosie foto
4
Zagęścić sos mąką - rozrobić ją dokładnie w niewielkie ilości zimnej wody i dodać do sosu. Doprowadzić do wrzenia.
Smacznego :)
Krok 4 - Żeberka wieprzowe  duszone w sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 04.10.2013 20:45
świetne żeberka!!!
Izabela77 28.09.2013 21:54
uwielbiam żeberka;)
Zdzisław 28.09.2013 20:49
dla mnie pyszny obiad do kaszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak