Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka w sosie szałwiowo-rozmarynowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg
szałwia 1 łyżeczka
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
woda 1,5 szklanki
wino białe wytrawne 0,5 szklanki
olej do smażenia
mąka ryżowa do zagęszczenia sosu
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w sosie szałwiowo-rozmarynowym

Żeberka umyć i pokroić na kawałki. Oprószyć papyką i czosnkiem. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka zalać wodą, dodać rozmaryn i szałwię. Dusić ok 30 minut a potem dodać wino. Doprawić do smaku solą i dalej dusić aż mięso będzie miękkie. Jeśli płyn za bardzo odparuje podlać wodą lub bulionem. Sos zagęścić mąką ryżową. Odrobinę wywaru z żeberek wymieszać z ok 1/2 łyżki mąki ryżowej i dodać do garnka zagotować. Żeberka podałam z kaszą jęczmienną i kiszonym ogórkiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 05.12.2013 18:19
uwielbiam :)
ONY_za_kare 04.12.2013 11:47
swietne zeberka!
Alex_M 04.12.2013 11:34
podoba mi sie ten sosik :)
Mniam 03.12.2013 22:29
Fajny sos, żeberka w takim muszą być przepyszne :)
norweska20 03.12.2013 19:12
fajny ten przepis
Marlenka.S 03.12.2013 18:31
muszą być pyszne
patryska76 03.12.2013 17:50
Pyszny pomysł na obiad ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak