Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka w sosie pieczarkowo- marchewkowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 4 szt
pieczarki 8 szt
bulion drobiowy 1,5 litra
śmietana 12% 6 łyżek
marchew 1 szt
mąka pszenna 3 łyżki
czosnek 2 ząbki
olej do smażenia
ziele angielskie 3 szt
sól i pieprz do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w sosie pieczarkowo- marchewkowym

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Żeberka myjemy. Nacieramy czosnkiem, solą pieprzem i ziołami. Odstawiamy na 30 minut, a następnie podsmażamy na oleju do zrumienienia. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki. Żeberka gotujemy 35 minut w bulionie z marchewką, zielem i liściem laurowym. Dodajemy pieczarki. Gotujemy aż żeberka będą miękkie. Wyjmujemy. Mąkę mieszamy z wodą i śmietaną i wlewamy do bulionu (robimy sos). Przygotowanym sosem polewamy żeberka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 20.02.2014 08:29
ale pyszności
caralajna 12.06.2013 09:05
pysznie zaserwowane
kuklik 29.05.2013 20:46
smakowite,apetyczne
m1monika 24.05.2013 08:33
lubię takie jedzonko :-)
aisza1 06.05.2013 07:05
wyglądają smakowicie
alaaa 24.03.2013 20:27
wygląda smacznie
wiola333 16.03.2013 09:51
bardzo smacznie
Dorian 17.02.2013 21:19
super
Marcinkemp 11.02.2013 19:29
Fajne
artur7 11.02.2013 14:21
bardzo fajne miesko
Anna169Hosz 11.02.2013 13:59
Bardzo smakowicie wygląda, aż ślinka cieknie:)
PIOTR11 11.02.2013 13:58
apetycznie wyglądają w takim sosie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak