Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
żeberka wieprzowe
600 gramów -
olej rzepakowy do smażenia
2 łyżki -
cebula
1 sztuka -
papryka czerwona
0.5 sztuki -
miód płynny
2 łyżki -
sól
1 szczypta -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
Kucharek przyprawa uniwersalna
1 łyżeczka -
Imbir mielony Prymat
0.5 łyżeczki -
Kminek mielony Prymat
1 łyżeczka
Sposób przygotowania
Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki.
Następnie mięso nacieramy solą, pieprzem, mielonym kminkiem, imbirem oraz płynnym miodem.
Odkładamy na 30 minut w chłodne miejsce, następnie obsmażamy na oleju z każdej strony.
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, następnie kroimy w kawałki.
Cebulę po obraniu kroimy na pół plastry.
Obsmażone żeberka przekładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy pokrojoną paprykę i cebulę.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do miękkości.
Podajemy na drugie danie.
Żeberka możemy podać z ziemniakami, frytkami, czy tak jak ja, z kapustą i ziemniaczkami.![]()
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się