Żeberka w przyprawach i miodzie

Żeberka w przyprawach i miodzie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Wiemy, że każdy lubi czasami zjeść kawałek dobrych żeberek, ale również wiemy że każdy z nas przyprawia je inaczej, każdy też ma swoją ulubioną marynatę jak i przyprawy. Ja proponuję żeberka w przyprawach i miodzie. Mięsko jest kruche i bardzo smaczne.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    600 gramów
  • olej rzepakowy do smażenia

    2 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    0.5 sztuki
  • miód płynny

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    1 łyżeczka
  • imbir mielony

    0.5 łyżeczki
  • mielony kminek Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki.
Następnie mięso nacieramy solą, pieprzem, mielonym kminkiem, imbirem oraz płynnym miodem.

Odkładamy na 30 minut w chłodne miejsce, następnie obsmażamy na oleju z każdej strony.

Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, następnie kroimy w kawałki.

Cebulę po obraniu kroimy na pół plastry.

Obsmażone żeberka przekładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy pokrojoną paprykę i cebulę.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do miękkości.

Podajemy na drugie danie.

Bożena Matuszczyk
Żeberka możemy podać z ziemniakami, frytkami, czy tak jak ja, z kapustą i ziemniaczkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

20.07.2019 20:19
Dobre.

Bożena Matuszczyk

26.11.2018 22:52
Miło mi i dziękuję,zdjęcie miało być inne ale zmieniłam telefon i mam trudności z ustawieniem wielkości zdjęcia. Tak zmasakrowałam to zdjęcie że najlepiej bym je usunęła,ale innego nie umiem wgrać.

bietka

26.11.2018 22:08
Mojemu synowi bardzo by te żeberka posmakowały :)

Basiliana

26.11.2018 21:21
Podoba mi się taka marynata. Słodko-ostre smaki dobrze komponują się z żeberkami.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat