Żeberka w miodowej marynacie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    1 kilogram
  • cebula

    1 sztuka
  • płynny miód wielokwiatowy

    4 łyżki
  • czosnek

    5 ząbków
  • oliwa

    3 łyżki
  • musztarda

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • ciemny sos sojowy

    1 łyżka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki marynaty (poza cebulą) umieścić w misce i dokładnie wymieszać.

Umyte i osuszone żeberka posmarować przygotowaną marynatą i odstawić w zamkniętym pojemniku do lodówki na noc.

Następnego dnia przełożyć żeberka do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 60-80 minut. W czasie pieczenia obrócić 2-3 razy mięso na druga stronę. Na pół godziny przed końcem pieczenia dodać pokrojoną w ósemki cebulę i piec, aż mięso będzie miękkie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 21.02.2014 21:41
po prostu rewelacyjne :) chętnie wypróbuję :)
Wacław 21.02.2014 16:17
takie mięsko to ja bardzo lubię :-)
jeta72 06.05.2013 15:07
to coś dla mnie :-)
barbara11561 15.02.2013 13:56
mięso z taką marynatą bardzo pysznie smakuje,a sosik...palce lizać:)
alaaa 30.10.2012 19:21
jaki ładne,bardzo apetycznie wyglądają
Grazyna0211 10.10.2012 10:03
bardzo lubię pieczone żeberka a te są świetnie przyprawione
Wiesława1 20.06.2012 14:47
super
Miki 20.05.2012 16:22
pycha
anemon 27.03.2012 08:06
Misia53, dziękuję za piękny komentarz i podziwiam za inwencję twórczą.
misia53 26.03.2012 18:22
Anemonek dzisiaj słodzi , bo żeberka daje w miodzie..... a,że misie lubią miód więc zjadają tenże cud!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat