Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka pieczone z rozmarynem

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe ok. 1 kg
olej 6 łyżek
Przyprawa do żeberek z miodem Prymat 1 łyżka
czosnek 3 ząbki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat wg uznania
świeży rozmaryn 2 gałązki
grzyby suszone kilka sztuk
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka pieczone z rozmarynem

Kroki postępowania

1
Do oleju dodać wyciśnięty czosnek, przyprawę do wieprzowiny i przyprawę do żeberek. Dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Żeberka pieczone z rozmarynem foto
2
Żeberka podzielić na porcje (1 lub 2 kostki).
Krok 2 - Żeberka pieczone z rozmarynem foto
3
Marynatą pokryć całe mięso.
Krok 3 - Żeberka pieczone z rozmarynem foto
4
Żeberka razem z marynatą przełożyć do torebki do pieczenia. Do mięsa dodać odrobinę soli zmiękczającej mięso, świeży rozmaryn i kilka suszonych grzybów. Torebkę zamknąć i umieścić na około 2 godziny w lodówce.
Krok 4 - Żeberka pieczone z rozmarynem foto
5
Po tym czasie torebkę z mięsem umieścić w naczyniu do zapiekania. Piec w 180 stopniach przez ok. 2 godziny. W połowie pieczenia rozciąć torebkę i odchylić jej brzegi, żeby mięso się przyrumieniło.
Krok 5 - Żeberka pieczone z rozmarynem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 08.02.2014 09:28
Wspaniałe mięsko :)
Sylwia56
Sylwia56 06.08.2012 23:01
pycha
agam26 27.07.2012 09:09
pycha
octo 25.07.2012 00:23
nie lubię żeberek ale domownicy lubią nie robiłam nigdy z rozmarynem ale spóbuję nastepnym razem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak