Żeberka jagnięce w sosie sojowym

Żeberka jagnięce w sosie sojowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka

    jagnięce 1 kg
  • sos sojowy grzybowy

    1/2 szkl.
  • ocet winny

    3-4 łyżki
  • przyprawa korzenna

    do mięsa
  • oliwa

    do smażenia
  • czosnek

    kilka ząbków
  • wino czerwone wytrawne

    1 szkl.
  • miód płynny

    1-2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka oczyścić, umyć, osączyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić w mniejsze kawałki i włożyć do grubego worka z zamknięciem strunowym. Do mięsa wycisnąć czosnek, dodać cebulę pokrojoną w półplasterki, miód, sos sojowy, ocet winny, przyprawę korzenną i wino. Worek szczelnie zamknąć usuwając ze środka możliwie dużo powietrza. Dokłądnie wymasować. Włożyć do lodówki na 12-24 godziny.

Po zamarynowaniu wyjąć żeberka z marynaty, osuszyć papierowymi ręcznikami i obsmażyć na oliwie. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać marynatą.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec do miękkości przewracając co jakiś czas na drugą stronę i smarując sosem z naczynia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

30.08.2017 19:44
Jeszcze nigdy nie jadłam jagnięcych, chętnie bym spróbowała. :)

bietka

29.08.2017 18:05
smaczny obiadek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat