Zdrowe domowe chickenburgery

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulki do hamburgerow

    4 szt
  • pierś z kurczaka

    1 podwójna
  • jajko

    2 szt
  • mąka

    3 czubate łyżki
  • przyprawa uniwersalna

  • sałata

  • pomidor

  • ketchup

  • majonez

  • ser topiony

    4 (do tostów)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W miseczce roztrzepujemy jajka z majonezem i mąką oraz połową łyżeczki przyprawy uniwersalnej. Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do jajek i dokładnie mieszamy.
Na gorącym tłuszczu smażymy małe, płaskie kotleciki. Smażymy na złoto z obu stron.
Bułki kroimy na dwie kromki. Na spodach układamy po kotleciku drobiowym oraz plaster sera, a następnie zapiekamy w piekarniku. Górne części bułek podgrzewamy obok. Gdy już ser się rozpuści, wyciągamy chickenburgery z piekarnika, nakładamy do każdego plaster pomidora, polewamy ketchupem i majonezem, układamy na wierzchu sałatę i przykrywamy górną częścią bułki. Jemy na ciepło od razu po przygotowaniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
plocia 11.12.2013 22:23
No proszę jak można zrobić samemu hamburgery
smakowita 26.04.2012 21:52
moje dzieci uwielbiają takie dania
Marzena34 06.01.2012 11:18
mniam
irenka 02.11.2011 12:14
pyszne
Jastinka 15.10.2011 18:59
smaczne
ana00 09.10.2011 14:55
oj zjadłabym sobie
Ewa6274879 27.09.2011 17:17
pyszności :)
eduszo 22.09.2011 14:04
Fajne
sylwia / sytofala 21.09.2011 12:05
lubię takie alternatywy dla fast food-ów
ewasylwia 21.09.2011 11:31
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat