Przepis i sposób przygotowania na: zawijaski z makiem na słono
kruszę drożdże do miseczki ,dodaję mąkę tak aby konsystencja była gęstej śmietany i odstawiam na 15 minut.
na stolnicę przesiewam mąkę ,dodaję sól, jajka oraz rozczyn i wyrabiam na gładkie ciasto ( dobre 10 minut) w międzyczasie dodaję po troszku ciepłej wody.
odstawiam niech sobie rośnie w ciepłym miejscu.
w tym czasie rozpuszczam masło, i przygotowuję blachę ,wykładam papierem do pieczenia .
jak ciasto urośnie ,kroję na kawałki ,rozwałkowuję podsypując mąką ( ale nie za dużo) smaruję rozpuszczonym masłem i posypuję makiem ,zawijam w rulonik (roladkę), ostrym i suchym nożem kroję na szerokość 3-4 cm.
układam na blaszce na około 15 minut po tym czasie smaruję roztrzepanym żółtkiem( z dodatkiem szczypty soli)i posypuję makiem.
piekarnik nagrzewam do temp.180 stopni i przez 15 minut piekę zawijaski.
mi bardzo smakują z czystym barszczem.
SMACZNEGO !!!!!!!!!!!