Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawijany chleb dyniowo-brokułowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto dyniowe

mąka pszenna 250 g
drożdże świeże 15 g
woda ciepła 125 ml
cukier duża szczypta
puree z dyni 50 g
Bazylia suszona Prymat szczypta
sól 3/4 łyżeczki
olej 2 łyżki

Ciasto brokułowe

mąka pszenna 250 g
drożdże świeże 15 g
woda ciepła 125 ml
cukier duża szczypta
puree z brokuła 50 g
Czarnuszka nasiona Prymat szczypta
sól 3/4 łyżeczki
olej 2 łyżki

Dodatkowo

białko do smarowania (lub mleko)
mak do posypania wierzchu

Przepis i sposób przygotowania na: Zawijany chleb dyniowo-brokułowy

Kroki postępowania

1
Drożdże z cukrem rozprowadzamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na 15 minut.

Mąkę umieszczamy w misce z solą, bazylią i puree z dyni. Mieszamy, po czym dodajemy rozczyn drożdżowy i zagniatamy. Wlewamy olej i ponownie zagniatamy miękkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
Krok 1 - Zawijany chleb dyniowo-brokułowy foto
2
Podobnie robimy z drugą częścią ciasta dodając puree z brokuła i czarnuszkę. Również odstawiamy na 40 minut.
Krok 2 - Zawijany chleb dyniowo-brokułowy foto
3
Po wyrośnięciu ciasto dyniowe rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy.
Krok 3 - Zawijany chleb dyniowo-brokułowy foto
4
Na dyniowym cieście rozkładamy ciasto brokułowe i zwijamy jak roladę.
Krok 4 - Zawijany chleb dyniowo-brokułowy foto
5
Zwinięte wrzucamy do formy (12x25) wysmarowanej tłuszczem i odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Krok 5 - Zawijany chleb dyniowo-brokułowy foto
6
Przed pieczeniem wierzch smarujemy białkiem lub mlekiem i posypujemy makiem.

Pieczemy 10 minut w 200 stopniach, a następnie zmniejszamy grzanie do 170 stopni i pieczemy jeszcze 60 minut.
Krok 6 - Zawijany chleb dyniowo-brokułowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 05.11.2016 17:42
Musi być pyszny
agnieszka214 05.11.2016 17:02
bardzo lubie takie domowe chlebki
anka1988 05.11.2016 16:37
smaczne, chrupiące pieczywo. Bardzo lubię takie domowe. A z takimi warzywami jeszcze nie jadłam
benka 05.11.2016 15:14
Pięknie wygląda .
ben-ka 05.11.2016 13:28
Spróbowałabym z chęcią :)
MałaMi89 04.11.2016 23:51
Świetny ma przekrój! Ciekawa jestem smaku ;)
Iwusia 04.11.2016 23:19
wspaniałe domowe pieczywo
norweska20 04.11.2016 23:04
to musi być pyszne
Marta1986 04.11.2016 22:02
mniam pysznosci
edytazaw89@wp 04.11.2016 21:58
wygląda pysznie
ilka01 04.11.2016 21:49
pyszny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak