Przepis i sposób przygotowania na: Zawijane z marcepanem
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do miski połowę mąki, ucierać jeszcze minutkę.
Ciasto z miksera wyłożyć na stolnicę, dodać resztę mąki. Wyrobić elastyczne ciasto.
Uformować kulę, odstawić na 10 minut do lodówki pod przykryciem.
Marcepan , orzechy, masło, żółtko i cukier puder , wymieszać mikserem.
Blachę piekarnika wyłożyć, papierem do pieczenia.
Stolnicę oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na prostokąt 40 cm x 35 cm.
Rozsmarować marcepan na cieście, zrolować, wzdłuż dłuższego boku.
Rulon przeciąć wzdłuż na dwie części, zapleść warkocz, rozcięciem do góry.
Lukier przygotować wg. przepisu na opakowaniu, posmarować ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni, 20 minut.
SMACZNEGO !!!!