Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawijane makowo- drożdżowe z żurawiną

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
drożdże 4 dag
jaja 2 sztuki
cukier 150 g
mleko 150 ml
margaryna 50 dag
żurawina 1 słoiczek
masa makowa 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Zawijane makowo- drożdżowe z żurawiną

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i letnie mleko. Mieszamy składniki i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy zaczyn drożdżowy. Jajka miksujemy z cukrem i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto dodając rozpuszczoną margarynę lub masło. Gdy ciasto będzie odchodziło od dłoni, wówczas odstawiamy miskę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut.
Krok 1 - Zawijane makowo- drożdżowe z żurawiną foto
2
Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowujemy, następnie smarujemy je żurawiną, a później masą makową. Zwijamy w rulon( jak na makowiec) i kroimy na równe części. Na moją blaszkę wyszło 15 części. Plastry ciasta układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 35 minut. Po przestygnięciu polewamy lukrem.
Krok 2 - Zawijane makowo- drożdżowe z żurawiną foto
3
Smacznego.
Krok 3 - Zawijane makowo- drożdżowe z żurawiną foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 31.12.2013 08:07
jeszcze nie próbowałam
IKrakowianka 17.12.2013 17:34
wygląda super :)
Olga_SK 17.12.2013 10:28
Ależ smakowitości! :)
Justynka958 17.12.2013 01:10
mniaaam :)
norweska20 16.12.2013 22:30
super apetyczna
Jadwiga/Jaga85 16.12.2013 22:03
Mniamniusie:)
Kuchenka 16.12.2013 21:56
podobno drożdżowe najmniej kaloryczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak