Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawijańce z marmoladą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka krupczatka 0,5 kg
kwaśna śmietana 1/4 l
smalec 25 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
marmolada 15 dag
jajko 1 szt.
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Zawijańce z marmoladą

Na stolnicę przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodaj smalec, posiekaj go, następnie dodaj kwaśną śmietanę oraz szczyptę soli. Wyrób na gładkie ciasto.
Rozwałkuj go, wytnij trójkąty. Dłuższy koniec posmaruj ulubioną marmoladą 91-2 łyżeczki), zwiń. Zawijańce ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Jajko roztrzep, posmaruj rogaliki. Wstaw je do rozgrzanego do temp. 180 stopni piekarnika. Piecz ok. 40 minut na złoty kolor. Ostudź je , a potem obficie posyp cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 25.05.2015 14:47
Też takie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak