Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zawiesisty krupnik z pulpetami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion 2 litry
kasza jęczmienna 1/2 szklanki
marchew 200 g
pietruszka korzeń 100 g
por (biała część)
seler naciowy 5 gałązek
ziele angielskie 3 kulki
Liść laurowy suszony Prymat 1 liść
mięso mielone 250 g
natkapietruszki siekana 2 łyżki
jajko 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/3 szklanki
mleko 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: zawiesisty krupnik z pulpetami

Kroki postępowania

1
Do bulionu (gotowy rosół lub z kostki) Wsyp startą na tarce o grubych oczkach marchew i pietruszkę, pokrojony w kostkę seler naciowy i krążki pora. Dodaj przyprawy: liść laurowy i ziele angielskie - zagotuj. Gdy całość będzie wrzała wsyp kaszę jęczmienną i zamieszaj.
Krok 1 - zawiesisty krupnik z pulpetami foto
2
W międzyczasie zrób pulpety: do mięsa mielonego dodaj bułkę tartą, jajo, mleko, siekaną natkę pietruszki, dopraw dolą i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszaj dokładnie.
Krok 2 - zawiesisty krupnik z pulpetami foto
3
Z masy mięsnej uformuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego, następnie dodaj je do wrzącej zupy i gotuj przynajmniej przez kwadrans. Jeśli zupa będzie Twoim zdaniem zbyt gęsta, bez wyrzutów sumienia możesz ją rozrzedzić wodą - pulpety oddadzą trochę mięsnego aromatu i smaku, więc wywar na tym rozcieńczaniu nie powinien ucierpieć :)
Krok 3 - zawiesisty krupnik z pulpetami foto
4
Podawaj z zieleniną. Smacznego! :)
Krok 4 - zawiesisty krupnik z pulpetami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 22.10.2012 23:41
ciekawy przepis
teresa18 22.10.2012 20:43
lubię takie zupki
teresa18 22.10.2012 20:43
lubię takie zupki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak