Przepis i sposób przygotowania na: ZASMAŻANA KISZONA KAPUSTA I IDEALNA DO OBIADKU
Kroki postępowania
1 kg kapusty kiszonej
3 średnie cebule
pieprz, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, łyżeczka cukru, 2 łyżki masła i 2 czubate łyżki mąki oraz troszkę oleju
Pokrojoną i odciśnięta z soku kapustę gotuję do miękkości dodając do niej przyprawy: listka, ziele i pieprz oraz jedną posiekaną w kostkę cebulkę. Do garnka dodaję również posiekaną jedną cebulę. Pozostałe cebule również kroję w kosteczkę i podsmażam na oleju. Do lekko zarumienionej cebulki dodaję masło i mąkę i zasmażam. Kiedy zasmażka nabierze ładnego złotego koloru wlewam na patelnię troszeczkę wody z gotującej się kapusty i dokładnie mieszam, a następnie wlewam do kapusty . Na koniec przyprawiam kapustę do smaku solą , pieprzem i cukrem.