Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zaplatane „mini” drożdżówki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 40 dag
mleko 3/4 szklanki
drożdże 4 dag
cukier 2,5 łyżki
margaryna 1/4 kostki
sól szczypta
jajko 2 sztuki

DODATKOWO

marmolada 3/4 słoiczka
jajko do smarowania

KRUSZONKA

mąka 2 łyżki
cukier 2 łyżki
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zaplatane „mini” drożdżówki

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy rozczyn. Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego łyżkę cukru, rozkruszone drożdże oraz mąkę, tyle by przygotowany rozczyn przypominał konsystencja śmietanę. Gotowy odstawiamy do podrośnięcia.
Między czasie rozpuszczamy tłuszcz.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta poza tłuszczem.
Tłuszcz dodajemy na 5 minut przed końcem wyrabiania. Ciasto łącznie wyrabiamy około 15 minut. Gotowe powinno odchodzić od ręki. Kiedy takie właśnie jest odstawiamy je do wyrośnięcia –podwojenia swojej objętości (w ciepłe miejsce).
Krok 1 - Zaplatane „mini”  drożdżówki foto
2
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość około 5- 7 mm. Do wykrawania potrzebnych elementów potrzebna jest szklanka oraz naczynie, kufel nieco od niej większe ( o około 1-1,5 cm). Od szklanki wycinamy podstawy naszych drożdżówek.
Krok 2 - Zaplatane „mini”  drożdżówki foto
3
Wycięte podstawy przekładamy na przygotowaną blaszkę. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Następnie od większego naczynia wycinamy koła, w których szklanką robimy otwór.
Krok 3 - Zaplatane „mini”  drożdżówki foto
4
Do naszych drożdżówek będziemy potrzebować uzyskane w ten sposób koła z otworem, które zawijamy w ósemkę. Ósemki składamy w połowie i układamy na wysmarowanych jajkiem podstawach. Powstałe bułki smarujemy jajkiem, napełniamy marmoladą i delikatnie posypujemy kruszonką. Dla urozmaicenia posypałam połowę, a połowę pozostawiałam tylko posmarowane jajkiem. Tak przygotowane drożdżówki pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
Krok 4 - Zaplatane „mini”  drożdżówki foto
5
KRUSZONKA:Mąkę i cukier mieszamy ze sobą. Dokładamy do nich masło i w rękach rozkruszamy składniki, tak by powstała kruszonka.
Krok 5 - Zaplatane „mini”  drożdżówki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.01.2017 22:49
Bardzo smaczne.
ben-ka 20.12.2016 17:50
Lubię takie :)
Ewa Wojtaszko 20.12.2016 12:25
domowe zawsze najlepsze:)
Ewelina1991 20.12.2016 08:58
apetyczne drożdżówki
Łukasz15 19.12.2016 22:31
Świetne na śniadanko
Barbara13 19.12.2016 22:18
Pyszności !!!
Iwusia 19.12.2016 21:38
wspaniałe te mini drożdżóweczki :)
Wiktoria29 19.12.2016 20:37
zjadłabym....
IZABELA29 19.12.2016 18:51
Alez pyszne
gosia56 19.12.2016 18:10
Super pomysł poproszę jedną ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak