Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany ryż

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 30 dag
jajko 3 sztuki
cukier 1 szklanka
jabłka 1 kg
cynamon 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany ryż

Kroki postępowania

1
Ryż ugotować i wystudzić, jajka ubić do białości z 1/2 szklanki cukru i dodać do zimnego ryżu, wymieszać całość bardzo dokładnie.
Krok 1 - Zapiekany ryż foto
2
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać z cynamonem i pozostałym cukrem.
Formę do zapiekania wysmarować dokładnie tłuszczem i wysypać kaszą manną.
Krok 2 - Zapiekany ryż foto
3
na dnie wyłożyć warstwę ryżu, a na nim warstwę jabłek i tak układać warstwami do momentu wykorzystania wszystkich składników, ostatnią warstwą ma być ryż.
Krok 3 - Zapiekany ryż foto
4
Po wierzchu posypać 1 łyżką cukru i posiekanymi orzechami włoskimi.
Piekarnik nagrzać do 200st i piec zapiekankę około 35 minut.Po upieczeniu przestudzić i podawać z dodatkiem bitej śmietany.
Krok 4 - Zapiekany ryż foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 01.11.2014 11:29
bardzo apetyczna zapiekanka
gosia1988 31.10.2014 22:14
na taki obiad to ja się pisze :)
mirosława4 31.10.2014 18:17
zjadłabym :)
gosia561 31.10.2014 18:00
lubię takie danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak