Zapiekany półmisek warzyw

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mały brokuł

    1
  • marchewki

    2-3
  • cebula

    1
  • ząbki czosnku

    2-3
  • pieczarek

    15 dkg
  • strąka papryki żółtej

    1/2
  • łyżeczki masła

    2
  • łyżeczka oliwy

    1
  • łyżeczka mąki

    1
  • szklanki mleka

    1/3
  • łyżki startego sera żółtego

    2
  • sól, pieprz mielony, cukier, tarta gałka muszkatołowa

    do smaku:
  • łyżki grubo siekanej natki pietruszki

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czasami w lodówce zostają niewielkie ilości różnych warzyw, można je wykorzystać do skomponowania prostego, ale całkiem ładnego danka...

Wszystkie warzywa oczyścić, opłukać. Marchewki włożyć do wrzącej wody, osolonej i z dodatkiem cukru, ugotować na pół-twardo, dodać pokrojoną na kawałki łodygę brokuła (oczywiście tylko wtedy jeśli nie jest zdrewniała) i po chwili podzielony na różyczki kwiatostan, gotować tylko chwilę aby warzywa były pół-miękkie, odcedzić. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę masła i oliwę, podsmażyć pokrojone na ćwiartki grzyby, dodać pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek, smażyć aż cebula się zeszkli i zmięknie, pod koniec dodać pokrojoną w paseczki paprykę, ale tylko wymieszać i już nie smażyć, doprawić nieco solą i pieprzem. Na środku półmiska ułożyć smażone pieczarki z cebulą i papryką, obłożyć dookoła brokułami i grubymi, ukośnie pokrojonymi plastrami marchewki. Na patelni po smażeniu grzybów rozpuścić resztę masła, dodać mąkę, dokładnie wymieszać, wlać mleko i zagotować mieszając, dodać ser i przyprawy. Gorącym sosem polać warzywa i wstawić półmisek do nagrzanego do 180st.C piekarnika, zapiekać 10min. Podawać posypane natką pietruszki, jako dodatek do mięs albo samodzielne danie np. na lekką kolację.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SmacznaPyza 08.04.2012 21:07
dokładnie tak!
Anna133 08.04.2012 17:25
O tak fajnie pomyślane , bo w lodówce zawsze coś ejst :)
sara1 02.04.2012 16:38
apetycznie i dietetycznie
Agnieszka/picola 25.09.2011 22:39
pychotka
Jarlin 15.09.2011 10:09
Apetyczne :-)
Karolina69 02.08.2011 15:37
fajne
joanna77 06.05.2011 15:04
poprosze odrobinkę na spróbowanie
wiktor188 15.04.2011 14:10
mniam mniam
SmacznaPyza 25.03.2011 08:51
ekipa sprzątająca zawsze mile widziana :-)))
Bart 24.03.2011 23:46
chętnie bym sprzątnęła ten półmisek:) mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat