Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany makaron serowy w musztardowym sosie, DS XIX odc.31

2.0
(0)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Każdy ma swój ulubiony przepis na makaron, a co gdyby dziś sięgnąć po ten na zapiekany makaron w sosie beszamelowym z dodatkiem musztardy? To szybki pomysł na smaczny obiad - koniecznie wypróbujcie! 

Składniki:

Zapiekany makaron w sosie musztardowym:

makaron 300 g
pomidorki koktajlowe 6 sztuk
czarne oliwki 10 sztuk
masło 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
mleko 300 ml
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżki
Pieprz biały mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
ser mozarella 4 łyżki
Musztarda francuska Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany makaron serowy w musztardowym sosie, DS XIX odc.31

W przepisach na zapiekany makaron najczęściej wykorzystuje się sos pomidorowy lub ten na bazie śmietanki kremówki. Tutaj zrobiłem sos beszamelowy z dodatkiem musztardy francuskiej, w której niewielkie kuleczki gorczycy wzbogacają gładką strukturę dania, czyniąc go wyjątkowym. Z przygotowaniem tej zapiekanki każdy powinien poradzić sobie bez problemu, dlatego jeśli brakuje Wam pomysłu na dzisiejszy obiad - rozwiązanie problemu macie na... talerzu!

Jak zrobić zapiekany makaron?

1

Do gotującej się, mocno osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy al dente. Odcedzamy makaron.

2

Do garnka wkładamy masło i powoli roztapiamy. Wsypujemy tyle samo mąki ile jest masła. Gotujemy, żeby mąka nie była surowa i dokładnie mieszamy na biały kolor. Do ciepłej zasmażki wlewamy zimne mleko energicznie mieszając rózgą. Doprawiamy solą i Gałką muszkatołową PRYMAT. Nie przekraczamy temperatury 100C. Dodajemy Musztardę francuską PRYMAT i dokładnie mieszamy. Doprawiamy Pieprzem białym Prymat.

3

Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Do formy wrzucamy ugotowany makaron. Wrzucamy czarne oliwki i układamy pomidorki. Całość zalewamy sosem beszamel, a na wierzch posypujemy startą mozzarellą. Wkładamy do piekarnika na funkcję pieczenia grill, temperatura 230°C i zapiekamy aż ser się zarumieni.

Gotową zapiekankę podajemy z listkiem świeżej bazylii.

Przed włożeniem formy z zapiekanką do piekarnika, nie zapomnijcie o posypaniu całości szczodrą ilością startego sera mozzarella. Dzięki temu na powierzchni zapiekanki utworzy się chrupiąca skórka i ciągnący ser wewnątrz. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Domin Kucharz 29.02.2024 19:52
Bardzo dobry przepis
Kucharz Domin 29.02.2024 19:51
Bardzo dobry przepis
Smakosz 28.10.2023 14:50
Mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak