Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany makaron serowy w musztardowym sosie, DS XIX odc.31
W przepisach na zapiekany makaron najczęściej wykorzystuje się sos pomidorowy lub ten na bazie śmietanki kremówki. Tutaj zrobiłem sos beszamelowy z dodatkiem musztardy francuskiej, w której niewielkie kuleczki gorczycy wzbogacają gładką strukturę dania, czyniąc go wyjątkowym. Z przygotowaniem tej zapiekanki każdy powinien poradzić sobie bez problemu, dlatego jeśli brakuje Wam pomysłu na dzisiejszy obiad - rozwiązanie problemu macie na... talerzu!
Jak zrobić zapiekany makaron?
Do gotującej się, mocno osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy al dente. Odcedzamy makaron.
Do garnka wkładamy masło i powoli roztapiamy. Wsypujemy tyle samo mąki ile jest masła. Gotujemy, żeby mąka nie była surowa i dokładnie mieszamy na biały kolor. Do ciepłej zasmażki wlewamy zimne mleko energicznie mieszając rózgą. Doprawiamy solą i Gałką muszkatołową PRYMAT. Nie przekraczamy temperatury 100C. Dodajemy Musztardę francuską PRYMAT i dokładnie mieszamy. Doprawiamy Pieprzem białym Prymat.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Do formy wrzucamy ugotowany makaron. Wrzucamy czarne oliwki i układamy pomidorki. Całość zalewamy sosem beszamel, a na wierzch posypujemy startą mozzarellą. Wkładamy do piekarnika na funkcję pieczenia grill, temperatura 230°C i zapiekamy aż ser się zarumieni.
Gotową zapiekankę podajemy z listkiem świeżej bazylii.