Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany kurczak w cieście francuskim, DSXVII odc. 16
Coś z niczego, czyli kurczak zapiekany w cieście francuskim. To idealna propozycja na obiad lub kolację. To prosta do zrobienia zapiekanka, wzbogacona o suszone pomidory oraz czarne oliwki.
1. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju rzepakowego wsypujemy cebulę i podsmażamy krótko, aż się lekko zeszkli. Dodajemy szpinak i czosnek, mieszamy i podsmażamy, aż szpinak się rozmrozi.
2. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym koperkiem. Mieszamy i gdy kurczak się podsmaży, dodajemy suszone pomidory w paskach (bez zalewy). Ponownie mieszamy i zdejmujemy kurczaka z ognia.
3. Naczynie żaroodporne wykładamy ciastem francuskim (dno i brzegi). Na brzegach ciasto może lekko wystawać z formy.
4. Jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietanę, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy czarnuszkę i za pomocą trzepaczki dokładnie mieszamy składniki masy jajecznej.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Do naczynia wyłożonego ciastem przekładamy warstwowo: połowę szpinaku, następnie kurczaka i pozostały szpinak. Całość zalewamy masą jajeczną. Na masę wykładamy kawałki gorgonzoli i czarne oliwki. Zapiekamy przez 35 minut.