Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Zapiekany kurczak w cieście francuskim, DSXVII odc. 16

5.0
(107)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Czasz na zapiekankę z soczystym kurczakiem! Jest to propozycja na danie typu "coś z niczego"! Wystarczy przygotować kilka składników w krótkim czasie, włożyć je do naczynia żaroodpornego, upiec i gotowe! Kompozycja wyjątkowych smaków - oto propozycja na obiad lub kolację.

Składniki:

cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
olej rzepakowy
2 łyżki
szpinak mrożony
400 gramów
piersi z kurczaka
300 gramów
Koperek suszony Prymat
1 łyżeczka
mrożone ciasto francuskie
4 płaty
Pomidory suszone w paskach
3 łyżki
Sklep Prymat
jaja
2 sztuki
kwaśna śmietana
200 mililitrów
Czarnuszka nasiona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
ser gorgonzola
70 gramów
czarne oliwki Smak
20 sztuk
Sklep Prymat

Do smaku:

Sól w młynku Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Do podania:

rukola
1 garści

Porada

Do doprawiania zapiekanek i innych dań, które przygotowujemy w piekarniku, warto dodawać suszone zioła, a nie świeże. Suszony koperek podkręci smak zapiekanego kurczaka ze szpinakiem, ale nie przypali się podczas pieczenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany kurczak w cieście francuskim, DSXVII odc. 16

Coś z niczego, czyli kurczak zapiekany w cieście francuskim. To idealna propozycja na obiad lub kolację. To prosta do zrobienia zapiekanka, wzbogacona o suszone pomidory oraz czarne oliwki.

1. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju rzepakowego wsypujemy cebulę i podsmażamy krótko, aż się lekko zeszkli. Dodajemy szpinak i czosnek, mieszamy i podsmażamy, aż szpinak się rozmrozi.

2. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym koperkiem. Mieszamy i gdy kurczak się podsmaży, dodajemy suszone pomidory w paskach (bez zalewy). Ponownie mieszamy i zdejmujemy kurczaka z ognia.

3. Naczynie żaroodporne wykładamy ciastem francuskim (dno i brzegi). Na brzegach ciasto może lekko wystawać z formy.

4. Jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietanę, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy czarnuszkę i za pomocą trzepaczki dokładnie mieszamy składniki masy jajecznej.

5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Do naczynia wyłożonego ciastem przekładamy warstwowo: połowę szpinaku, następnie kurczaka i pozostały szpinak. Całość zalewamy masą jajeczną. Na masę wykładamy kawałki gorgonzoli i czarne oliwki. Zapiekamy przez 35 minut.

Sposób podania:

Zapiekanego kurczaka w cieście francuskim podajemy z rukolą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak