Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany kurczak w cieście francuskim, DSXVII odc. 16

5.0
(107)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Czasz na zapiekankę z soczystym kurczakiem! Jest to propozycja na danie typu "coś z niczego"! Wystarczy przygotować kilka składników w krótkim czasie, włożyć je do naczynia żaroodpornego, upiec i gotowe! Kompozycja wyjątkowych smaków - oto propozycja na obiad lub kolację.

Składniki:

cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
olej rzepakowy 2 łyżki
szpinak mrożony 400 gramów
piersi z kurczaka 300 gramów
Koperek suszony Prymat 1 łyżeczka
mrożone ciasto francuskie 4 płaty
Pomidory suszone w paskach 3 łyżki
jaja 2 sztuki
kwaśna śmietana 200 mililitrów
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżeczka
ser gorgonzola 70 gramów
czarne oliwki Smak 20 sztuk

Do smaku:

Sól w młynku Prymat do smaku
Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku

Do podania:

rukola 1 garści

Porada

Do doprawiania zapiekanek i innych dań, które przygotowujemy w piekarniku, warto dodawać suszone zioła, a nie świeże. Suszony koperek podkręci smak zapiekanego kurczaka ze szpinakiem, ale nie przypali się podczas pieczenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany kurczak w cieście francuskim, DSXVII odc. 16

Coś z niczego, czyli kurczak zapiekany w cieście francuskim. To idealna propozycja na obiad lub kolację. To prosta do zrobienia zapiekanka, wzbogacona o suszone pomidory oraz czarne oliwki.

1. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju rzepakowego wsypujemy cebulę i podsmażamy krótko, aż się lekko zeszkli. Dodajemy szpinak i czosnek, mieszamy i podsmażamy, aż szpinak się rozmrozi.

2. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym koperkiem. Mieszamy i gdy kurczak się podsmaży, dodajemy suszone pomidory w paskach (bez zalewy). Ponownie mieszamy i zdejmujemy kurczaka z ognia.

3. Naczynie żaroodporne wykładamy ciastem francuskim (dno i brzegi). Na brzegach ciasto może lekko wystawać z formy.

4. Jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietanę, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy czarnuszkę i za pomocą trzepaczki dokładnie mieszamy składniki masy jajecznej.

5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Do naczynia wyłożonego ciastem przekładamy warstwowo: połowę szpinaku, następnie kurczaka i pozostały szpinak. Całość zalewamy masą jajeczną. Na masę wykładamy kawałki gorgonzoli i czarne oliwki. Zapiekamy przez 35 minut.

Sposób podania:

Zapiekanego kurczaka w cieście francuskim podajemy z rukolą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak