Zapiekany kalafior

Zapiekany kalafior

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Mamy tutaj amatorów kalafiora? Jeśli tak, koniecznie wypróbujcie go w takim stylu - pieczonego.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kalafior

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • radicchio

    1 sztuka
  • boczek wędzony

    150 gramów
  • bulion warzywny

    500 mililitrów
  • śmietana 18%

    200 mililitrów
  • parmezan starty

    0,5 szklanki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka węgierska słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Zapiekany kalafior

Kalafior dzielimy na różyczki. Marchew ścieramy na dużych oczkach. Cebulę i radicchio siekamy. Boczek kroimy w kostkę.

Składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy bulionem wymieszanym z jajkiem, śmietaną, serem i przyprawami.

Zapiekamy 45 minut w 180°C pod przykryciem. Następnie kwadrans z termoobiegiem, bez przykrycia w tej samej temperaturze.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Bożena Matuszczyk 12.03.2019 12:00
Smakowity kalafior,bardzo lubię pod każdą postacią.;)
bietka 12.03.2019 09:09
Bardzo lubię pieczonego kalafiora :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat