Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
kalafior
1 sztuka -
cebula
1 sztuka -
marchew
1 sztuka -
radicchio
1 sztuka -
boczek wędzony
150 gramów -
bulion warzywny
500 mililitrów -
śmietana 18%
200 mililitrów -
parmezan starty
0,5 szklanki -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 łyżeczka -
Papryka węgierska słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
jajko
1 sztuka
Przepis i sposób przygotowania Zapiekany kalafior
Kalafior dzielimy na różyczki. Marchew ścieramy na dużych oczkach. Cebulę i radicchio siekamy. Boczek kroimy w kostkę.
Składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy bulionem wymieszanym z jajkiem, śmietaną, serem i przyprawami.
Zapiekamy 45 minut w 180°C pod przykryciem. Następnie kwadrans z termoobiegiem, bez przykrycia w tej samej temperaturze.
Komentarze (2)