Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany kalafior

5.0
(33)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Mamy tutaj amatorów kalafiora? Jeśli tak, koniecznie wypróbujcie go w takim stylu - pieczonego.

Składniki:

Składniki:

kalafior 1 sztuka
cebula 1 sztuka
marchew 1 sztuka
radicchio 1 sztuka
boczek wędzony 150 gramów
bulion warzywny 500 mililitrów
śmietana 18% 200 mililitrów
parmezan starty 0,5 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka węgierska słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany kalafior

Kalafior dzielimy na różyczki. Marchew ścieramy na dużych oczkach. Cebulę i radicchio siekamy. Boczek kroimy w kostkę.

Składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy bulionem wymieszanym z jajkiem, śmietaną, serem i przyprawami.

Zapiekamy 45 minut w 180°C pod przykryciem. Następnie kwadrans z termoobiegiem, bez przykrycia w tej samej temperaturze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 12.03.2019 12:00
Smakowity kalafior,bardzo lubię pod każdą postacią.;)
bietka 12.03.2019 09:09
Bardzo lubię pieczonego kalafiora :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak