Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczano cukiniowa.

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

cukinie małe 2 sztuki
ziemniaki 5 sztuk
parówki 3 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku

sos;

śmietana 18 proc 1,5 szklanki
jajko 3 sztuki
ser żółty starty 20 dag
sól i pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczano cukiniowa.

Cukinię umyć i pokroić na plastry grubości około 0,5 cm. Ziemniaki obrać i także pokroić w plastry.
Naczynie posmarować oliwą a warzywa oprószyć przyprawami. W naczyniu żaroodpornym układać plastry na przemian ( plaster cukinii, plaster ziemniaka ) i tak do zapełnienia formy. Parówki również pokroić w plastry i powkładać w wolne szczeliny między warzywami. Całość jeszcze raz po wierzchu oprószyć przyprawami.
W misce roztrzepać widelcem wszystkie składniki sosu ( sera dodać pół porcji. )Powstałą masą zalać warzywa. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. ok 180C i piec pod przykryciem około 30 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę lub folię aluminiową , posypujemy pozostałym serem i zapiekamy jeszcze kilka minut aby ser się zarumienił.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 03.10.2016 09:00
Świetna propozycja
kasienka23 02.10.2016 12:14
smaczne danie!
Agnieszka-87-25 02.10.2016 10:09
bardzo pyszna
Ewelina1991 02.10.2016 09:57
fajna zapiekanka
Renata9 01.10.2016 21:26
Super obiadek
Bernadeta1 01.10.2016 21:26
smaczny taki obiadek
halina17 01.10.2016 20:27
Dobra zapiekanka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak