Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki
50 dag -
szpinak świeży
30 dag -
piersi z kurczaka
30 dag -
śmietana 30%
200 mililitrów -
jajko
2 sztuki -
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1/3 łyżeczki -
ser żółty
10 dag -
czosnek
1 ząbek -
masło
2 łyżki -
cebula
1 sztuka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
0,5 łyżeczki -
Pieprz czarny Prymat w młynku
2 szczypty
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na łyżce masła.

Szpinak dokładnie umyć i osuszyć. Podsmażyć na reszcie masła z rozgniecionym ząbkiem czosnku.

Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki.

Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Na samym spodzie ułożyć połowę ziemniaków i pokrojoną w piórka cebulę. Na ziemniaki wyłożyć mięso, następnie szpinak.

Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie i wymieszać.

Na wierzch wyłożyć resztę ziemniaków, zalać przygotowanym sosem i posypać serem. Przykryć folią.
Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Zdjąć folię, dopiekać jeszcze 10-15 minut, aby ser się zarumienił. Smacznego!
Komentarze (12)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (2)