Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą
1. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć wraz z mięsem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
2. Kapustę opłukać, pokroić i zalać 2 szklankami wody, dodać pokruszone grzyby. Gotować około 15 minut na małym ogniu. Odcedzić i doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w plastry i gotować we wrzątku przez 5 minut. Odcedzić i oprószyć solą i pieprzem.
4. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami mięso z cebulą, kapustę i ziemniaki. Wierzch polać wymieszanymi śmietanami oraz posypać startym serem. Piec około 35 minut (aż ziemniaki i kapusta zmiękną) w temp. 200°C.