Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą

Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mielona wołowina

    400 g
  • ziemniaki

    750 g
  • cebula

    3 szt
  • kapusta kiszona

    400 g
  • ser żółty

    200 g
  • śmietana 30%

    100 ml
  • śmietana 18 proc

    100 ml
  • sól morska

    do smaku
  • czarny pieprz mielony Prymat

    do smaku
  • papryka ostra mielona

    do smaku
  • grzyby suszone

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć wraz z mięsem. Doprawić do smaku sola, pieprzem i ostrą papryką. Kapustę opłukać, pokroić i zalać 2 szklankami, wody, dodać pokruszone grzyby. Gotować około 15minut na małym ogniu. Odcedzić i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w plastry i gotować we wrzątku przez 5 minut. Odcedzić i oprószyć solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami mięso z cebula, kapustę i ziemniaki. Wierzch polać wymieszanymi śmietanami oraz posypać startym serem. Piec około 35minut w temp. 200st.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

05.07.2016 23:04
pyszny obiadek

Kejti

18.05.2014 01:34
Ciekawa zapiekanka :-)

V_kuchareczka

16.05.2014 10:32
na pewno jest przepyszna

Wiesława1

16.05.2014 08:19
hmm lubię zapiekanki

BernadettaP

15.05.2014 22:23
Kolega Christopher chciałby jeszcze schaboszczaka, ale jak dla mnie ta zapiekanka broni się sama !

mufinka79

15.05.2014 22:09
Bardzo lubię takie zapiekanki :) Swojsko i smacznie!

gosia1988

15.05.2014 21:02
pyszna zapiekanka

Konczi

15.05.2014 20:59
świetna zapiekanka

pajbek

15.05.2014 20:52
Coś dla mnie, pycha :-)

Renata9

15.05.2014 19:31
bardzo smaczna zapiekanka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat