Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z brukselką

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 75 dag
wywar warzywny 750 ml
brukselka 30 dag
masło klarowane 2 łyżki
śmietana 18 proc 150 ml
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
żółty ser 10 dag
masło do natłuszczenia formy
cebula czerwona 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z brukselką

Ziemniaki umyj i obierz, następnie pokrój na plasterki o grubości około 3 mm. Bulion doprowadź do wrzenia, lekko osól i obgotowuj partiami ziemniaki (około przez 3 minuty), wyjmuj łyżką cedzakową i odsączaj (umieszczałam je na durszlaku). Do reszty wywaru wrzuć oczyszczone brukselki i gotuj je przez 3 minuty, następnie odcedź.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle – dopraw solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne nasmaruj masłem i ułóż na dnie połowę ziemniaków, posyp je przyprawą. Na nich umieść równomiernie brukselki (te większe warto przekroić) i kolejną partię ziemniaków. Na wierzchu rozprowadź grubą warstwę cebuli.

Śmietanę dopraw solą, pieprzem oraz mielonym kminkiem. Wylej na zapiekankę i posyp startym serem. Wstaw do piekarnika na środkową szynę i piecz przez pół godziny.

Przepis z mojego bloga http://agatagotuje.pl

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 15.12.2012 17:45
świetna zapiekanka, na pewno taką zrobię
Monika-twin 15.12.2012 17:39
musi byc pyszne
V_kuchareczka 15.12.2012 15:46
Rewelacja
Sylwia56
Sylwia56 15.12.2012 13:51
pycha
Goya 15.12.2012 12:54
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak