Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemnaczano-szpinakowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 7 sztuk
szpinak mrożony 45 dkg
pomidory 3 sztuki
papryczka ostra 1 szczypta
czosnek 2 ząbki
Przyprawa curry orientalna Prymat 2 szczypty
sól do smaku 2 szczypty
oregano 4 szczypty
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemnaczano-szpinakowa

Ziemniaki pokroić w plastry, podgotować na parze. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę.Na patelnię wylać oliwę wrzucić szpinak, odparować z wody doprawić solą i pieprzem 3 szczypty, pod koniec dodać 1 ząbek czosnku, ostudzić.
Na patelnie wylać 3 łyżki oliwy i dodać pomidory, odparować z wody przyprawić solą, pieprzem, chili, curry, oregano pod koniec dodać ząbek czosnku, ostudzić. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą wyłożyć część ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć ostudzony szpinak. Na szpinak wyłożyć resztę ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć pomidory.
Na pomidory wyłożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Mozzarellę posypać dwoma szczyptami soli, pieprzu i oregano. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec bez przykrycia około 45 min. , aż mozzarella się rozpuści. Zapiekanie może być różne w zależności od odparowania warzyw i miękkości ziemniaków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 12.05.2014 18:32
Bardzo fajna zapiekanka
Bernadeta1 12.05.2014 13:37
super zapiekanka i pysznie wygląda
Pani Domu 12.05.2014 13:12
świetna zapiekanka
w mojej kuchni 12.05.2014 12:48
bardzo smaczna potrawa..
Megg 12.05.2014 12:41
bardzo lubię takie zapiekani, pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak