Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKAMI KALAFIOREM I PIECZARKAMI

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ugotowane ziemniaki 1,5 kg
pieczarki 0,5 kg
kalafior 1 szt
olej do smażenia
sos
bulion drobiowy 0,5 litra
carry 2 łyżki
serek topiony śmietankowy duży 1 kostka
śmietana 18 proc 3 łyzki
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKAMI KALAFIOREM I PIECZARKAMI

Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry , podsmażyć na patelni, włożyć do naczynia żaroodpornego.
Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry , podsmażyć, ułożyć na ziemniaki.
Kalafior umyć, pokroić na mniejsze cząstki, obgotować, wyłożyć na pieczarki.
Sos
Przygotować 0,5 litra bulionu. Rozpuścić masło, dodać do niego mąkę i zrumienić, następnie wlewać powoli bulion ciągle mieszając, by nie zrobiły się grudki. Dodać serek topiony pokrojony w kostkę , mieszać żeby się rozpuścił. Następnie dodać śmietanę a na koniec carry. Zagotować. Sos wylać na zapiekankę. Całość piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 26.10.2012 13:41
wygląda bardzo apetycznie
justys759 22.10.2012 13:22
pycha
Amellia 22.10.2012 09:29
fajna
ziutula
ziutula 21.10.2012 21:59
wyglada apetycznie
Piotr-21 21.10.2012 21:04
smaczna
Mariposas 21.10.2012 21:02
wygląda apetycznie
Małgorzata106 21.10.2012 20:13
super
Miki 21.10.2012 20:05
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak