Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z ziemniakami, boczkiem i fasolką szparagową

5.0
(55)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Doskonała na obiad lub wczesną kolację. Do przygotowania w kilka chwil. Polecam wielbicielom zapiekanek.

Składniki:

Zapiekanka:

ziemniaki 0.5 kilograma
fasolka szaragowa 300 gramów
boczek wędzony 250 gramów
ser żółty 6 plastrów
śmietana 18 proc 4 łyżki
tymianek 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
masło 0.5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ziemniakami, boczkiem i fasolką szparagową

Przepis na:

  • pyszny obiad lub kolację
  • zapiekankę ziemniaczaną
  • danie dla całej rodziny

1. Ziemniaki oraz fasolkę ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie.

2. Ugotowane ziemniaki pokrój w plastry, boczek wędzony w cienkie paski, a ser żółty w standardowej wielkości paski.

3. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj masłem. Następnie nałóż porcję ziemniaków i fasolki. Warzywa posyp żółtym serem. Na warstwę serową wyłóż boczek. Całość posyp tymiankiem, solą oraz pieprzem. Na wierzchu zapiekanki zrób kleksy ze śmietany.

4. Piecz około 30 minut w temperaturze 190 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak