Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z potrawki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 500 g
marchewki 2 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1 mały
masło klarowane 1 łyżka
mąka 1 łyżka
rosół drobiowy 300 ml
mięso gotowane z kurczaka 400 g
śmietana słodka 150 g
groszek konserwowy 200 g
ser ementaler 150 g (starty)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z potrawki

Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki, obgotowujemy w osolonym wrzątku.

Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy na maśle. Zalewamy rosołem, dodajemy rozstrzępione mięso z rosołu. Całość zagotowujemy, dodajemy mąkę wymieszaną ze śmietaną, zahartowaną gorącym rosołem. Wlewamy do całości, dodajemy osączony z zalewy groszek, doprawiamy solą oraz pieprzem.

Do naczynia żaroodpornego przekładamy odsączone ziemniaki, zalewamy sosem i posypujemy startym serem.

Całość zapiekamy 35 min w temperaturze 180°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 24.04.2016 22:13
fajny pomysł na zapiekankę
Barbara13 24.04.2016 21:32
pysznie się zapowiada
Konczi 24.04.2016 21:30
Pysznie wygląda :)
wwwiolka 24.04.2016 21:28
Bardzo fajny przepis.
eewelina 24.04.2016 20:17
wydaje mi się, że to całkiem ciekawa potrawa
Malinka 24.04.2016 19:35
Przepyszna propozycja!
Edith85 24.04.2016 19:20
super danie, poproszę kawałeczek :-)
eliza135 24.04.2016 18:38
szkoda że niema zdjęć z wykonania
Bernadeta1 24.04.2016 18:14
bardzo chętnie taką bym zjadła, pysznie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak