Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z pangi z ciecierzycą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciecierzyca 1/2 szklanki
masło 6 dkg
czosnek 4 ząbki
jajko 3 sztuki
jogurt bałkański 2 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
mleko 1/2 szklanki
przyprawa do potraw 1 łyżeczka
sól do smaku
panga 2 duże płaty

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z pangi z ciecierzycą

Kroki postępowania

1
Ciecierzycę namoczoną wcześniej ugotować do miękkości.
Krok 1 - Zapiekanka z pangi z ciecierzycą foto
2
Czosnek pokroić drobno i lekko podrumienić z 4 dkg masła.
Krok 2 - Zapiekanka z pangi z ciecierzycą foto
3
Do czosnku na maśle dodać odcedzoną z wody cieciorkę i podsmażyć przez 2-3 minuty.
Krok 3 - Zapiekanka z pangi z ciecierzycą foto
4
Naczynie żaroodporne wysmarować pozostałym masłem, ułożyć na dnie połowę ciecierzycy, a następnie rybę (jeśli używamy mrożonej, to wcześniej ją rozmrażamy).
Krok 4 - Zapiekanka z pangi z ciecierzycą foto
5
Na rybę wykładamy resztę ciecierzycy.
Krok 5 - Zapiekanka z pangi z ciecierzycą foto
6
Teraz przygotowujemy krem do zalania zapiekanki. Jajka całe lekko ubić i dodać jarzynkę.
Krok 6 - Zapiekanka z pangi z ciecierzycą foto
7
Dodać jogurt bałkański i ubić ponownie.
Krok 7 - Zapiekanka z pangi z ciecierzycą foto
8
Dodać mąkę i mleko - wymieszać, osolić do smaku.
Krok 8 - Zapiekanka z pangi z ciecierzycą foto
9
Tak przygotowanym kremem zalać rybę z cieciorką.
Krok 9 - Zapiekanka z pangi z ciecierzycą foto
10
Na wierzch zetrzeć pieprz kolorowy z młynka Prymat.
Krok 10 - Zapiekanka z pangi z ciecierzycą foto
11
Naczynie z potrawą włożyć do piekarnika i zapiekać około 40 - 50 minut do zrumienienia się i zcięcia masy - sprawdzić słomką.
Krok 11 - Zapiekanka z pangi z ciecierzycą foto
12
Danie podawać gorące z ulubionymi warzywami. Zapiekanka jest smaczna i zdrowa :)
Krok 12 - Zapiekanka z pangi z ciecierzycą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 02.08.2013 21:04
bardzo fajny pomysł
Gracer 17.02.2013 18:42
pyszne
nogawkuchni 17.02.2013 17:07
Smakowita propozycja, takie dość lekkie danie, a na pewno sycące, świetnie doprawione, z pewnością przyjemnie pachnie, wygląda zachęcająco, bardzo interesujący przepis.
Adrian3 17.02.2013 14:45
musi być pyszna:)
Magda24 17.02.2013 14:25
ciekawa zapiekanka - warto wypróbować, bo dobrze brzmi :)
Konczi 17.02.2013 14:16
podoba mi się połączenie
pajbek 17.02.2013 13:37
takiej jeszcze nie jadłam :-)
gosia56 17.02.2013 13:29
napewno pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak