Zapiekanka z mięsem mielonym i kalafiorem

Zapiekanka z mięsem mielonym i kalafiorem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    4 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • kalafior

    1 sztuka
  • pieczarki

    20 dag
  • mięso mielone

    50 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • czosnek

    4 ząbki
  • ser żółty

    15 dag
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka z mięsem mielonym i kalafiorem

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka z mięsem mielonym i kalafiorem foto

Ziemniaki i kalafiora ugotować na półtwardo. Cebulę pokroić i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć ziemniaki, posypać cebulą, po bokach ułożyć różyczki kalafiora.

Krok 2 - Zapiekanka z mięsem mielonym i kalafiorem foto
Mięso wymieszać z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Wyłożyć na ziemniaki. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć. Ułożyć na mięsie.
Krok 3 - Zapiekanka z mięsem mielonym i kalafiorem foto

Całość posypać startym serem, ziołami prowansalskimi i słodką papryką.

Krok 4 - Zapiekanka z mięsem mielonym i kalafiorem foto

Przykryć folia aluminiową. Zapiekać 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat