Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki
4 sztuki -
cebula
1 sztuka -
kalafior
1 sztuka -
pieczarki
20 dag -
mięso mielone
50 dag -
jajko
1 sztuka -
czosnek
4 ząbki -
ser żółty
15 dag -
Papryka słodka mielona Prymat
do smaku -
Zioła prowansalskie suszone Prymat
do smaku -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka z mięsem mielonym i kalafiorem
Kroki postępowania

Ziemniaki i kalafiora ugotować na półtwardo. Cebulę pokroić i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć ziemniaki, posypać cebulą, po bokach ułożyć różyczki kalafiora.


Całość posypać startym serem, ziołami prowansalskimi i słodką papryką.

Przykryć folia aluminiową. Zapiekać 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego :)
Komentarze (0)