Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z mięsa rosołowego

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso gotowane 500 g
ziemniaki młode 1 kg
cebula 3 szt
rosół drobiowy 1/2 szklanki
masło 3 łyżki
przyprawa uniwersalna 2 łyżki
boczek wędzony 100 g
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z mięsa rosołowego

Kroki postępowania

1
Mięso z rosołu oddzielić od kości i drobno pokroić. Na patelni rozgrzac łyżkę masła dodać pokrojoną w ósemki cebulę lekko zeszklić dołożyć mięso i pokrojony w kostkę boczek. Podsmażyć.
Krok 1 - Zapiekanka z  mięsa rosołowego foto
2
Mięso z boczkiem zalać rosołem i poddusić. Doprawić lekko solą.
Krok 2 - Zapiekanka z  mięsa rosołowego foto
3
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Na dnie ułożyć mięso z boczkiem.
Krok 3 - Zapiekanka z  mięsa rosołowego foto
4
Przykryć warstwą pokrojonych w kostkę ziemniaków. POsypać przyprawa uniwersalną i doprawić solą. Na ziemniakach ułożyc cwiartki cebuli oraz wiórki masła. Piec około 30-40 minut.
Krok 4 - Zapiekanka z  mięsa rosołowego foto
5
Kiedy ziemniaki będą już miękkie posypać zapiekankę startym żółtym serem i ponownie wstawić do piekarnika. Zapiekać jeszcze chwilke aż ser sie rozpuści.
Krok 5 - Zapiekanka z  mięsa rosołowego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak