Zapiekanka z mielonym i ziemniakami na kapuście pekińskiej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta pekińska

    1/2 główki
  • ziemniaki

    1 kg
  • masło

    3 łyżki
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • pomidory

    3 średnie
  • cebula

    1
  • tymianek

  • natka pietruszki

  • marchew

    2 duże
  • olej

    1 łyżka
  • mięso mielone

    40 dag
  • przecier pomidorowy

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • śmietana

    250 g
  • bulion

    400 ml
  • ser żółty

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka z mielonym i ziemniakami na kapuście pekińskiej foto
Kapustę pekińską dzielimy na liście, myjemy, osuszamy i wycinamy głębie. Kroimy na drobno. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy kapustę ok 5 min.
Krok 2 - Zapiekanka z mielonym i ziemniakami na kapuście pekińskiej foto
Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i przekładamy na dno natłuszczonego naczynia do zapiekania.
Krok 3 - Zapiekanka z mielonym i ziemniakami na kapuście pekińskiej foto
Obieramy cebulę i marchewkę i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę wraz z marchewką 5 min.
Krok 4 - Zapiekanka z mielonym i ziemniakami na kapuście pekińskiej foto
Po tym czasie dodajemy mięso mielone i smażymy razem chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 5 - Zapiekanka z mielonym i ziemniakami na kapuście pekińskiej foto
Gdy mięso się podsmaży dodajemy przecier, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz posiekane zioła: natkę pietruszki i tymianek. Smażymy wszystko razem, aż nadmiar płynów odparuje.
Krok 6 - Zapiekanka z mielonym i ziemniakami na kapuście pekińskiej foto
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy ok 15 min w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i wykładamy na kapustę.
Krok 7 - Zapiekanka z mielonym i ziemniakami na kapuście pekińskiej foto
Przykrywamy wszystko masą mięsną. Wyrównujemy łyżką.
Krok 8 - Zapiekanka z mielonym i ziemniakami na kapuście pekińskiej foto
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła. Podsmażamy na maśle 2 łyżki mąki. Zalewamy wszystko bulionem i śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, aż sos zgęstnieje. Ścieramy ser na tarce i mieszamy z sosem.
Krok 9 - Zapiekanka z mielonym i ziemniakami na kapuście pekińskiej foto
Polewamy sosem zapiekankę i pieczemy 30 min w 180 st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta1986 18.06.2014 13:46
apetycznie wygląda
Laila2786 18.06.2014 11:29
a to ciekawa zapiekanka
dodi 18.06.2014 08:43
super jedzonko
Janina 17.06.2014 23:07
Pyszności;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat