Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka z kurczakiem i sosem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 2 szkl.
margaryna 3/4 kost.
woda kilka łyżek
Nadzienie:
grzyby suszone garść
masło 2 łyżki
cebula 1 szt.
marchew 2 szt.
seler naciowy 2 łodygi
pieczarki 5 szt.
pierś z kurczaka 1/2 kg.
groszek 1/2 szkl.
jajko
sól i pieprz
sos
masło i mąka po 2 łyżki
bulion warzywny 1 szkl.
śmietana 30% 1/4 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka z kurczakiem i sosem

na stolnice wysypać mąkę dodać margarynę i posiekać nożem a następnie dodać kilka łyżek wody i zagnieść ciasto po czym, schłodzić je w lodówce,grzyby namoczyć we wrzątku przez 30min.pierś z kurczaka umyć i ugotować,podsmażyć na rozgrzanym maśle posiekaną cebulę i marchewkę pokrojoną w plasterki przez ok.5min,dodać pokrojony seler i umyte pieczarki pokrojone w ćwiartki,wszystko wymieszać dusić kolejne 5min,po tym czasie wrzucić pokrojone mięso,groszek i osączone grzyby,doprawić do smaku solą i pieprzem wymieszać chwilę jeszcze dusić i odstawić z ognia.W drugim naczyniu rozgrzać masło dodać mąkę zrobić zasmażkę wlać gorący bulion energicznie mieszając zagotować,wlać śmietanę doprawić do smaku połączyć z uduszonymi warzywami i kurczakiem,gotową masę wyłożyć do naczynia żaroodpornego,schłodzone ciasto rozwałkować na ok.3-5mm.przykryć nim farsz i nakłuć widelcem,z pozostałego ciasta jeśli zostanie po wierzchu zrobić kratkę i posmarować rozkłóconym jajkiem,piec w temp.180st.ok.30min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak