Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z kaszy kukurydzianej i bryndzy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza kukurydziana 1 szklanka
bulion 2 szklanki
sól 1 łyżeczka
bryndza
buraki 3 szt
masło klarowane 2 łyżki
cebula biała 1 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
śmietanka 1/2 szklanki
ser żółty 100 g
koperek

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kaszy kukurydzianej i bryndzy

Buraki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy, obieramy ze skórki i ścierami na tarce o dużych oczkach. Roztapiamy dwie łyżki masła klarowanego i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę. Dokładamy starte buraczki i przesmażamy razem doprawiając do smaku sola i pieprzem. 2 szklanki wody gotujemy do wrzenia. Dosypujemy kaszkę kukurydziana, sól oraz dokładamy łyżkę masła. Gotujemy cały czas mieszając aż kaszka wchłonie cały płyn (około 8-10 minut). Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wykładamy połowę kaszki kukurydzanej. Na kaszkę wykładamy bryndzę, buraki oraz druga część kaszki. Mieszamy śmietankę z startym żółtym serem. Wykładamy na wierzch zapiekanki. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C. Dekorujemy koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 23.01.2017 21:10
bardzo dziękuję :)
Patrycja33 22.01.2017 22:37
chetnie bym spróbowała :)
Olga_SK 22.01.2017 19:19
Ciekawe danie :)
anka1988 22.01.2017 18:49
pysznie się prezentuje
Mniam 22.01.2017 17:09
Bardzo ciekawa zapiekanka. Z chęcią bym taką spróbowała.
Aleksandra/Olcia 22.01.2017 17:02
mniam mniam
jan_mag 22.01.2017 16:27
Super danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak