Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej, ziemniaków, marchewki i fasoli

5.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Bardzo smaczna, sycąca i zdrowa zapiekanka. Idealna na treściwy obiad, nawet dzieci zjedzą ją ze smakiem.

Składniki:

Zapiekanka:

kasza jęczmienna
1.5 szklanki
fasola Jaś
1 szklanka
mięso mielone
80 dag
Sklep Prymat
ziemniaki
10 sztuk
marchew
4 sztuki
cebula
1 sztuka
Sól czosnkowa jodowana Prymat
1 szczypta
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
olej
3 łyżki

Sos śmietanowy:

śmietanka 18%
1 szklanka
jajko
3 sztuki
tartego żółtego sera
5 łyżek
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
pieprz
1 szczypta
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kaszy jęczmiennej, ziemniaków, marchewki i fasoli

Zapiekanka

1
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie , odcedzamy i studzimy. Cztery ziemniaki kroimy na plasterki i układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym tłuszczem.
Krok 1 - Zapiekanka z kaszy jęczmiennej, ziemniaków, marchewki i fasoli foto
2
Fasolę moczymy dzień wcześniej, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i połowę wykładamy na ziemniaki.
Krok 2 - Zapiekanka z kaszy jęczmiennej, ziemniaków, marchewki i fasoli foto
3
Cebulę drobno kroimy, podsmażamy, dodajemy mięso mielone, sól czosnkową, przyprawę do mięsa mielonego, pieprz i smażymy. Połowę mięsa wykładamy na fasolę.
Krok 3 - Zapiekanka z kaszy jęczmiennej, ziemniaków, marchewki i fasoli foto
4
Marchew obieramy, gotujemy, kroimy w plasterki i połowę układamy na mięsie mielonym.
Krok 4 - Zapiekanka z kaszy jęczmiennej, ziemniaków, marchewki i fasoli foto
5
Kaszę jęczmienną gotujemy na sypko w osolonej wodzie i połowę wykładamy na marchewkę.
Krok 5 - Zapiekanka z kaszy jęczmiennej, ziemniaków, marchewki i fasoli foto
6
Następnie powtarzamy drugą warstwę dajemy trzy ziemniaki pokrojone w plastry i na samą górę trzy ziemniaki.
Sos śmietanowy: jajka łączymy ze śmietaną, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, dodajemy starty żółty ser i polewamy zapiekankę.
Krok 6 - Zapiekanka z kaszy jęczmiennej, ziemniaków, marchewki i fasoli foto
7
Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni około pół godziny.
Krok 7 - Zapiekanka z kaszy jęczmiennej, ziemniaków, marchewki i fasoli foto
8
Zapiekankę możemy podać z dowolną surówką.
Krok 8 - Zapiekanka z kaszy jęczmiennej, ziemniaków, marchewki i fasoli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak