Zapiekanka z kaszy jęczmiennej, ziemniaków, marchewki i fasoli

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej, ziemniaków, marchewki i fasoli

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Bardzo smaczna, sycąca i zdrowa zapiekanka. Idealna na treściwy obiad, nawet dzieci zjedzą ją ze smakiem.

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zapiekanka:

  • kasza jęczmienna

    1.5 szklanki
  • fasola Jaś

    1 szklanka
  • mięso mielone

    80 dag
  • ziemniaki

    10 sztuk
  • marchew

    4 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • sól czosnkowa

    1 szczypta
  • przyprawa do mięsa mielonego

    1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • olej

    3 łyżki

Sos śmietanowy:

  • śmietanka 18%

    1 szklanka
  • jajka

    3 sztuki
  • tartego żółtego sera

    5 łyżek
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zapiekanka

Krok 1 - Zapiekanka z kaszy jęczmiennej, ziemniaków, marchewki i fasoli foto
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie , odcedzamy i studzimy. Cztery ziemniaki kroimy na plasterki i układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym tłuszczem.
Krok 2 - Zapiekanka z kaszy jęczmiennej, ziemniaków, marchewki i fasoli foto
Fasolę moczymy dzień wcześniej, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i połowę wykładamy na ziemniaki.
Krok 3 - Zapiekanka z kaszy jęczmiennej, ziemniaków, marchewki i fasoli foto
Cebulę drobno kroimy, podsmażamy, dodajemy mięso mielone, sól czosnkową, przyprawę do mięsa mielonego, pieprz i smażymy. Połowę mięsa wykładamy na fasolę.
Krok 4 - Zapiekanka z kaszy jęczmiennej, ziemniaków, marchewki i fasoli foto
Marchew obieramy, gotujemy, kroimy w plasterki i połowę układamy na mięsie mielonym.
Krok 5 - Zapiekanka z kaszy jęczmiennej, ziemniaków, marchewki i fasoli foto
Kaszę jęczmienną gotujemy na sypko w osolonej wodzie i połowę wykładamy na marchewkę.
Krok 6 - Zapiekanka z kaszy jęczmiennej, ziemniaków, marchewki i fasoli foto
Następnie powtarzamy drugą warstwę dajemy trzy ziemniaki pokrojone w plastry i na samą górę trzy ziemniaki.
Sos śmietanowy: jajka łączymy ze śmietaną, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, dodajemy starty żółty ser i polewamy zapiekankę.
Krok 7 - Zapiekanka z kaszy jęczmiennej, ziemniaków, marchewki i fasoli foto
Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni około pół godziny.
Krok 8 - Zapiekanka z kaszy jęczmiennej, ziemniaków, marchewki i fasoli foto
Zapiekankę możemy podać z dowolną surówką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat