Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej, ziemniaków, marchewki i fasoli

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Bardzo smaczna, sycąca i zdrowa zapiekanka. Idealna na treściwy obiad, nawet dzieci zjedzą ją ze smakiem.

Składniki:

Zapiekanka:

kasza jęczmienna 1.5 szklanki
fasola Jaś 1 szklanka
mięso mielone 80 dag
ziemniaki 10 sztuk
marchew 4 sztuki
cebula 1 sztuka
Sól czosnkowa jodowana Prymat 1 szczypta
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
olej 3 łyżki

Sos śmietanowy:

śmietanka 18% 1 szklanka
jajko 3 sztuki
tartego żółtego sera 5 łyżek
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kaszy jęczmiennej, ziemniaków, marchewki i fasoli

Zapiekanka

1
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie , odcedzamy i studzimy. Cztery ziemniaki kroimy na plasterki i układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym tłuszczem.
Krok 1 - Zapiekanka z kaszy jęczmiennej, ziemniaków, marchewki i fasoli foto
2
Fasolę moczymy dzień wcześniej, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i połowę wykładamy na ziemniaki.
Krok 2 - Zapiekanka z kaszy jęczmiennej, ziemniaków, marchewki i fasoli foto
3
Cebulę drobno kroimy, podsmażamy, dodajemy mięso mielone, sól czosnkową, przyprawę do mięsa mielonego, pieprz i smażymy. Połowę mięsa wykładamy na fasolę.
Krok 3 - Zapiekanka z kaszy jęczmiennej, ziemniaków, marchewki i fasoli foto
4
Marchew obieramy, gotujemy, kroimy w plasterki i połowę układamy na mięsie mielonym.
Krok 4 - Zapiekanka z kaszy jęczmiennej, ziemniaków, marchewki i fasoli foto
5
Kaszę jęczmienną gotujemy na sypko w osolonej wodzie i połowę wykładamy na marchewkę.
Krok 5 - Zapiekanka z kaszy jęczmiennej, ziemniaków, marchewki i fasoli foto
6
Następnie powtarzamy drugą warstwę dajemy trzy ziemniaki pokrojone w plastry i na samą górę trzy ziemniaki.
Sos śmietanowy: jajka łączymy ze śmietaną, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, dodajemy starty żółty ser i polewamy zapiekankę.
Krok 6 - Zapiekanka z kaszy jęczmiennej, ziemniaków, marchewki i fasoli foto
7
Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni około pół godziny.
Krok 7 - Zapiekanka z kaszy jęczmiennej, ziemniaków, marchewki i fasoli foto
8
Zapiekankę możemy podać z dowolną surówką.
Krok 8 - Zapiekanka z kaszy jęczmiennej, ziemniaków, marchewki i fasoli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak