Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z kaszy gryczanej.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 1 szkl
parówki 5 szt (odtłuszczone)
śmietana 18 proc 2/3 szkl
ketchup pikantny 100 g
ser żółty 200 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
olej 1 łyżka
przyprawy 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej

Porada

Parówki można zastąpić inna wędliną lub jeśli ktoś nie jada mięsa- pieczarkami. Zapiekankę możemy podać z ulubioną surówką.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kaszy gryczanej.

Kaszę ugotować na sypko w 2 szklankach wody z dodatkiem przyprawy uniwersalnej, ostudzić. Parówki pokroić w plasterki i podsmażyć chwilkę na patelni, dodać do kaszy. Śmietanę wymieszać z keczupem,doprawić solą i pieprzem. Ser zetrzeć na grubych oczkach.
Do kaszy z parówkami dodać dwie duże łyżki sosu śmietanowego i 1/3 sera,wymieszać i przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, Wyrównać powierzchnię, rozsmarować sos, posypać resztą sera. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180-190*C, 5 minut przed końcem odkryć naczynie, aby sos i ser się zrumieniły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 27.12.2016 12:01
fajna zapiekanka
ilka01 24.12.2016 14:00
super pomysł :)
Janina 23.12.2016 20:30
Fajny obiadek;))
slodkieniebo 23.12.2016 08:38
Uwielbiam zapiekanki za prostotę ich wykonania i oszczędność czasu :)
bietka 22.12.2016 22:45
Smaczne jedzonko :)
Stenka 22.12.2016 21:41
ciekawa propozycja
RenataZ-et 22.12.2016 19:34
bardzo fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak